Viktigt för säkerhet i hemmet

En läser ofta hur man ska göra för att barnsäkra sitt hem. Det handlar om att köpa eluttag med inbyggt petskydd, sätta upp grindar i trapporna i hemmet, använda överhettningsskydd till spisen och att låsa in alla produkter som kan skada ifall ett barn får i sig det (exempelvis tvättmedel).

Det talas däremot väldigt sällan om vad man ska göra för att vara säker i sitt hem, även om man inte har barn. Vad alla bör ha, för att vara redo ifall olyckan kommer, är en första hjälpen låda och ett medicinskåp. Om det då händer någonting, med allt från feber till att någon skär sig – kan man lättare hantera situationen. Vad du ska ha i? För ett medicinskåp är det bra att ha den ”vanligaste” medicinen hemma som till exempel värktabletter. Nyligen varnade man om att folk äter för mycket värktabletter och att man ska vara försiktig med det. Det ledde även till att de stoppades vid försäljning i butik. Men det är ofarligt att äta om man endast gör det vid behov, och inom den tid som är rekommenderad. Du kan numera även beställa apotek på internet, vilket självklart underlättar för många: http://www.apomera.se/alvedon. Utöver dessa bör du även se till att ha bandage, plåster, rengöringsmedel, eventuellt allergi och/eller pollenmedicin och gärna även ett nummer till den man ska kontakta ifall en olycka händer. Det är även smart att ha med vårdguidens nummer samt 112.

Det är viktigt med säkerhet, det kan verkligen vara avgörande i kritiska situationer. Även om det bara är ett bandage som behövs för att stoppa en blödning – kan det vara livsavgörande.


För information om vad du ska ha i en första hjälpen låda kan du se filmen ovan.