Svett: Hyperhidros

Att svettas är normalt när det är varmt, det är kroppens sätt att svalka ner sig själv men ibland är svett inte lika roligt och det finns flertalet människor som faktiskt lider av onormala svettningar – nämligen sjukdomen Hyperhidros.

svettAtt lida av handsvett eller av fotsvett är ganska vanligt förekommande, och inte heller något att alarmeras över men när svettningarna är uttalade och orsakar besvär i vardagen kan det vara som så att man lider av sjukdomen Hyperhidros. Denna sjukdom är ärftlig och drabbar cirka tre procent av befolkningen och fram tills nyligen var personer med denna åkomma i Västmanland tvungna att åka till Danmark för att få rätt behandling. Fram tills årsskiftet 2014/2015 var denna nämligen exkluderad under fem års tid från att inkluderas i svenska sjukvården, men detta har nu ändrats och patienter kommer återigen att kunna behandlas av landstingen om man uppfyller kriterierna vill säga, skriver tidningen VLT. Nu ska man arbeta efter riktlinjer som är framtagna för hela landet och efter en bearbetning av Patientlagen ska detta nu vara åtgärdat då grundtanken med denna lag är att man som patient just ska kunna ha större möjligheter och rättigheter att ta del av det utbud som finns i hela Sverige och även inom EU.

”Att Landstinget Västmanland inte behandlar svåra svettproblem är ett beslut som togs under förra mandatperioden. De politiska partierna var då eniga om att kliniken skulle prioritera annan vård istället, säger oppositionsrådet Tomas Högström (M) till P4 Västmanland.” läs mer hos Sveriges Radio.

Dock ska man hålla i minnet att all svett inte har med Hyperhidros att göra. Till exempel finns en rad olika anledningar till fotsvett och missuppfattningar om varför svetten uppkommer och dessa listas i en ganska så humoristisk lista hos nöjestidningen Nyheter24 vilken du kan ta del av genom att klicka här.