Solens positiva inverkan på ens mående

Att solen har en positiv inverkan på ens mående kan låta som en myt, men det finns faktiskt forskning som visar att solens strålar kan göra människor både gladare och piggare.

I norra Europa så är vintrarna ofta mörka och långa och detta kan påverka måendet på ett enormt sätt. Forskare bekräftar att solen, och värmen den för med sig, påverkar vårt mående positivt enligt ny information. Vad är det då som gör att vi blir gladare och piggare av att solen tittar fram?

Seratonin och D-vitamin

Serotonin är ett ämne i hjärnan som påverkar vårt generella mående. Det är brist på serotonin som kan göra att vi känner oss deprimerade och ledsna. Direkt solljus gör att serotonin-nivåerna stiger och därmed känner vi oss gladare efter en stund i solen varje dag. Det är på grund av detta som personer med årstidsdepressioner blir deppiga på vintrarna då solens strålar är färre och serotonin-nivåerna sjunker, men att vara ute i solen kan alltså kan bota årstidsdepression för de personer som lider av det.

– Solljuset påverkar oss på flera sätt. Inom bara några minuter i solen påverkas vårt stressystem och vi blir pigga. Och är man pigg så påverkas vårt humör så att vi blir glada, säger Arne Lowden docent på stressforskningsinstitut på Stockholms universitet.

Forskaren Arne Lowden berättar i Aftonbladet hur solens D-vitamin påverkar vårt humör. Han menar att nivåerna av D-vitamin alltid är lite låga efter vinterns mörker och detta är bra att lagra så mycket det går under sommaren. Han rekommenderar att man är utomhus så mycket som möjligt, även under molniga dagar då solen når en ändå. För de som är extra känsliga mot D-vitaminbrist så kan det vara en bra idé att få i sig ämnet via kosten eller som kosttillskott. Detta är givetvis inte bättre än direkt solljus, men kan hjälpa lite grann ändå.