Att lindra värk

I detta inlägg skriver vi om barndomstrauman som ger fysisk smärta senare i livet samt om mensvärk och hur denna kan lindras på olika sätt. Vi skriver även om hur man lättast hittar och får ett läkarintyg i Stockholm. 

nacksmärtor ont smärtaI en artikel i Arbetarbladet kan vi läsa att kronisk och oklar värk hos personer kan bero på trauman i barndomen, det visar en studie i Gävle. Ofta är det smärta i nacke, rygg och axlar som är svåra att behandla med mediciner och ibland fungerar inte operationer eller ens fysisk aktivitet. Några av trauman som många personer har varit med om, som också har kronisk smärta, är försummelse av föräldrar, våld hemma, missbruk hemma, mobbing och sexuella övergrepp. Ja är man orolig och rädd som litet barn så går man förmodligen och spänner sig, något som sätter sig i kroppen.

Ny studie

 I SvD kan vi läsa om en annan, klarare smärta med tydligt ursprung: mensvärken. Nya rön visar att kopparspiral faktiskt inte förvärrar mensvärken, något som tidigare forskning har visat. Det är helt klart så att det finns en hel del myter som florerar kring olika preventivmedel, och det beror väl på att smärta är en väldigt subjektiv känsla som är svår att mäta i skalor gjorda av vetenskapsmän. Men i denna studie som vi kan läsa om i samma artikel visar även på att mensvärk minskas efter barnafödande och hormonspiral samt av kombinerade p-piller. Detta är säkert betryggande nyheter för de unga kvinnor som velat prova kopparspiral tidigare men inte vågat och varit rädda för att en redan hemsk mensvärk ska bli ännu värre.

Om man sedan ska göra en undersökning för att få ett läkarintyg är det bra att göra det hos några som är expert på just detta, man kan bland annat söka på Läkarintyg Stockholm för att hitta rätt.