Att behandla åderbråck

fötter åderbråck pensionär benHar du åderbråck? Då kan du mest troligt även vara drabbad av åderbråck. Det skriver i alla fall i en artikel från svenska.yle.fi. Så här står det:

Man vet att åderbråck ökar risken för rastlösa ben. Hos patienter med defekta venklaffar och åderbråck stagnerar blodet under dagen i benen och förorsakar svullnad. När patienten lägger sig på kvällen minskar svullnaden, då blodet igen får lättare att söka sig bort från benen och upp mot hjärtat. Myrkrypningarna och känslan av obehag uppkommer då trycket lättar och svullnaden minskar i benen.

Den som haft rastlösa ben vet vilket obehag det kan innebära, som om åderbråcken inte är tillräckligt jobbigt. Nu har det dock kommit uppgifter om en ny åderbråcksbehandling som innebär kortare frånvaro från jobb och även mindre ont efter ingreppet har gjorts. Läs gärna mer om det i detta inslag från Sveriges Radio.

Landstinget avgör

Många är det som tror att åderbråck endast är ett problem som är ytligt, men så är inte fallet. Detta är dock en av anledningarna till att landstinget ibland avstår från att betala en behandling, trots att en patient mår mycket dåligt av problemet. På 1177 Vårdguiden har de en sida om åderbråck. Där har de även skrivit om hur du ska gå tillväga för att få hjälp och Claes Ehinger, läkare i allmänmedicin, berättar om hur gränsen som avgör vilka som får sin behandling betalad eller inte. Det är för den som inte insatt i läkarvården ganska svårt att förstå så om du har problem bör du kontakta en riktig läkare eller gå direkt till en klinik som fokuserar på just åderbråcksbehandling.

För det är ju faktiskt så att åderbråck kan även innebära smärtor, så var fallet för exempelvis Björn Hansen som de skriver om i en artikel här. Han har så stora problem att han knappt kan jobba – samtidigt måste han betala ingreppet själv, någonting han inte heller har möjlighet till. Förbannad och ledsen är två ord som Björn använder för att beskriva sina känslor om frågan, och vem kan klandra honom?

???????????????????????????????????????Ingen ska behöva betala själv

Åderbråcket som Björn lider av är stort och sträcker sig över knät. Ibland domnar benet bort och han har mycket svårt att sova på grund av smärtan. Eftersom han arbetar som rörläggare går även smärtan ut över jobbet, eftersom han arbetar på knäna – rent bokstavligen. Vad är då anledningen till att han måste betala ingreppet själv, som kostar hela 23 000 kronor? Enligt artikeln så sökte Björn hjälp på vårdcentralen men när läkaren tittade på det fick han informationen om att landstinget inte kommer att betala för en den operation som han behövde. De har nämligen en skala som de går efter, ligger man under den så får man betala själv. Så trots smärtor och trots rastlösa ben finns det ingen garanti för att bli av med problemen – om man inte har pengar. Det är mycket sorgligt och någonting vi hoppas kommer att förändras snarast.