Hyperhidros – överdriven svettning

Upplever du att du svettas mer än vad som är normalt, så till den grad att det påverkar och begränsar dig i din vardag? I så fall är det möjligt att du lider av hyperhidros. Läs vidare för att se om symtomen stämmer in på dig.

Alla människor kan ibland uppleva överdriven svett av olika anledningar, exemplevis orsakad av en infektion i kroppen, stress eller fysisk ansträngning. Om man dock har svettats onormalt mycket under en längre period kan det vara hyperhidros som ligger bakom. Hyperhidros är en ärftlig, neurologisk sjukdom som gör den drabbade mer känslig för värme.

Symtom: de vanligaste symtomen på hyperhidros

  • Man svettas mycket över antingen hela kroppen eller särskilt mycket från vissa kroppsdelar, såsom händer och fötter, armhålor eller ljumskar.
  • Man svettas även av lätt fysisk ansträngning, som av att gå uppför en trappa eller ta en promenad.
  • Man är ofta törstig till följd av vätskeförlusten som sker genom den överdrivna svettningen.
  • Man svettas så mycket att det syns genom tydliga fläckar på kläderna.
  • Många mår psykiskt dåligt av problemet, ibland så till den grad att man drar sig undan från socialt umgänge och blir deprimerad. Man kan bli väldigt självmedveten och oroa sig för om man luktar illa.

Behandling för överdriven svettning

Det finns flera behandlingsmöjligheter som kan hjälpa till att stoppa överdriven svettning, och det är möjligt att kombinera olika typer av behandlingar. Ena av de vanligaste formerna av behandling är injektioner av Botox på de områden man svettas från, vilket hjälper till att göra svettkörtlarna mindre aktiva. Injektionerna kan göra ganska ont, men effekten av en spruta varar länge, upp till ett år. Injektioner kombineras ofta med insättning av läkemedel som tas oralt och som blockerar nervimpulserna till svettkörtlarna på ett liknande sätt som Botox. Man kan också helt enkelt operera bort svettkörtlarna i armhålorna. Detta medför dock en risk att drabbas av infektioner och kan leda till ärr och andra komplikationer, vilket gör det till en sista utväg när ingen annan behandling fungerar.

Hyperhidros är inte farlig i sig, även om det kan upplevas som väldigt påfrestande och pinsamt, men i vissa fall kan det vara ett symtom på någon annan underliggande sjukdom, varför det är viktigt att söka vård om man misstänker att man själv lider av det.