Rätt skor för ett bra liv

Fötterna är den kroppsdel som måste hålla upp resten av oss och det innebär naturligtvis en daglig belastning. För att vara snäll mot fötterna krävs det bra skor. Har du bra skor slipper du ryggproblem, ledsmärta och felställningar i foten.

Det görs idag många dåliga skor som är rent av skadliga för fötterna. Höga och smala klackar är rena galenskaperna. En fot behöver en fast och stabil sula där fotvalvet inte plattas ned. Hos www.skoproffsen.se hittar du ett brett urval av bra och stabila skor.

person med fotsmärtaFörebygg fotproblem

Med felaktiga skor kan du till slut drabbas av smärta och felställningar. Det kan röra sig om Morton’s neurom, hallux valgus, hammartå och framfotinsufficiens. Ofta handlar det om en alltför smal sko som trycker ihop foten eller där sulan är för ranglig och tunn. Köp hellre lite dyrare skor som håller ett bra tag istället för att köpa billiga par som bara gör skada. Tänk även på att växla mellan flera skopar i veckan så att de inte slits ut så fort.

Fotbesvär orsakar en snöbollseffekt

Om du har ont i foten kan det till slut sätta sig på andra delar av kroppen och det gäller även om du belastar foten fel. Ryggont och nackbesvär är vanligt förekommande, liksom höftont och knäproblem. Ofta kommer smärtan inte från den punkten du tror utan har en helt annan bakomliggande orsak. Läs ur artikeln om ryggsmärta:

Ryggen är skapt för att ta upp en jämn belastning. Belastningen fördelas av diskar och leder. Av olika anledningar (dålig hållning, sittande, gener, svaga muskler) tar vissa diskar och vissa leder upp för mycket belastning och skador uppstår

Förebygg detta med rätt skor så tidigt som möjligt i livet. Det finns snygga skor som även är fotriktiga – välj dem!