Det går att sluta röka – såhär gör du

Alla som någon gång har försökt att sluta röka vet hur jobbigt det är. Det är lätt att trilla dit igen efter ett kortare uppehåll, men det gäller att inte ge upp. Numera finns det en rad metoder för dig som vill trappa ner på den skadliga rökningen.

Det är inte lätt att sluta röka. Suget efter en cigarett är ofta så starkt att det är svårt att få hjärnan att tänka på någonting annat. Detta trots att vi vet att rökning innebär hög risk för flera allvarliga åkommor, som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och KOL. Med hjälp av moderna hjälpmedel är det enklare att trappa ner på rökningen. Att byta ut din vanliga cigarett mot en e-cigarett från premiumvape.se kan vara första steget på väg mot ett rökfritt liv.

Fördelar med att sluta röka

Det händer massor med bra saker i kroppen när du slutar att röka. Ganska snabbt minskar blodtrycket och pulsen går ner, och redan efter ett dygn har även risken för hjärtinfarkt minskat. Vidare får du förbättrad lungkapacitet och blodcirkulation, vilket ger dig mer energi. På längre sikt börjar dina flimmerhår att återhämta sig, ditt immunförsvar förbättras och riskerna för att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och cancer på grund av att rökning minimeras. Om du dessutom slutar att röka före 35 års ålder, så visar studier att din kropp har samma förutsättningar som människor som aldrig har rökt.

Så minskar du rökbegäret

Många har svårt att sluta tvärt med cigaretter. Om du har som mål att sluta röka, så kan det underlätta att använda e-cigaretter istället för vanliga cigaretter. Fördelen är att du själv kan styra över mängden nikotin du inhalerar och gradvis trappa ner nikotinhalten, för att så småningom sluta helt. Andra vanliga hjälpmedel för att sluta röka är olika nikotinläkemedel, som tuggummi, plåster och sugtabletter. Att träna kan också göra det lättare att sluta röka, visar ny forskning. Om du börjar med en ny fysisk aktivitet, till exempel dans eller tennis, kan det nämligen påskynda återhämtningen av vissa delar av hjärnan.