En dag med fokus på hörsel

Det finns en dag på året då vi landsomspännande fokuserar på vår hörsel och det är den 14 oktober då Hörselskadades dag infaller – och detta uppmärksammas med allt från gratis hörseltester till informativa föreläsningar om senaste forskningen på området.

Att leva med hörselimplantat eller nedsatt hörsel är det många som gör, och det är inte alltid som detta uppmärksammas så bra. Men en dag om året är dock tillägnad vår hörsel. Och det är Hörselskadades dag som infaller i mitten av oktober, närmare bestämt den 14 oktober i år. Detta uppmärksammas landsomspännande och i Skövde uppmärksammades detta med gratis hörseltester och informationsmöten av olika slag. Väl på plats fanns Skaraborgs Allehanda och enligt deras reporter var hela upplägget lyckat. Men som sagt var det inte bara här som dagen uppmärksammats. Även i Härnösand har man hållit öppet hus i, vad man kallar dör, Gula villan där besökarna fått åtnjuta matnyttig information om olika hörtekniska hjälpmedel och man har även kunnat köpa både batterier till hörapparater och andra hörhjälpmedel samt även lotter och fika, vilket tidningen Allehanda skriver om.

Vad är hörselproblem?

Det finns många saker som klassas som ett hörselproblem. Du kanske hör ett susande ljud konstant i ett av dina öron? Då har du troligtvis fått vad som heter Tinnitus vilket är en hörselskada som orsakats av att du utsatts för på tok för högt ljud. Lider du av denna komma kan det vara svårt att fokusera och slappna av då ljudet örat inte ger med sig, det är aldrig helt och hållet tyst. Men tack vare att problemen med denna åkomma uppmärksammats allt mer har det idag blivit mer vanligt att man på arbetsplatser och som individ vidtar åtgärder för att skydda så man inte drabbas av detta om man vistas mycket i lokaler med hög ljudnivå. Andra hörselproblem som är mer vanliga och kanske medfödda eller åldersrelaterade är:

  • Nedsatt hörsel
  • Hörselstörningar
  • Dövhet

Alla ovan kan man söka hjälp för. Och vad man då kan få är antingen ett hörselimplantat, hörapparat eller plaströr inopererade i örat, men nya lösningar för hörseln kommer hela tiden och hjälp för det mesta går alltså att få. Det är just vad man vill uppmärksamma på de Hörselskadades dag.