Fothälsa är viktigt

 

Hur håller en sina fötter friska? Vad är det med det nuvarande skomodet som ortopederna gillar så mycket? Detta, och mer fakta om fötterna finns att läsa om nedan.

pexels-photoOfta låter det som om en fokuserar på de sjuka när man pratar just våra kroppar och sjukvården, men faktum är att man kan prata om människans hälsa genom ett salutogent perspektiv och i stället prata om hur vi kan hålla vår redan friska kropp i gott skick. I det salutogena perspektivet (i motsats till det patologiska) tänker man alltså på ett mer förebyggande sätt, i jämförelse med kurerande.

Hur kan man då tänka kring sina fötter för att hålla dessa i gott skick och förhindra eventuella skador eller smärta? Det är faktiskt så att fotvård  och fothälsa inte behöver vara särskilt svårt, inte när det handlar om att jobba förebyggande med dessa viktiga kroppsdelar.

Jobba med foten – inte emot den

sea-beach-holiday-vacation-largeBland annat kan man börja med att använda fotriktiga skor. I Sveriges Radio rapporteras det om hur ortopeder gillar det samtida skomodet med färgglada, fotvänliga joggingskor. Det är ju nämligen så att det verkligen inte skadar ens fötter att ha skor som både ger rätt stöd, som andas och som är sköna att gå i. Det är riktigt bra att använda låga skor, och tvärtom inte alls särskilt bra att promenera runt i högklackade skor en längre tid. Foten är ju grunden vi står på, rent bokstavligt. Om man jobbar med fotens konstruktion och gör det lättare för den att röra sig, att hålla sig stabil och stötdämpa med rätt sula – så har man kommit en lång bit på vägen. För att slippa ha ont i hälen eller kanske drabbas av hammartå, är det väldigt bra att använda fotsnälla skor, läs vidare om dessa symtom på Vårdguiden 1177.

Förutom att ha rätt skor är det bra att då och då ta ett fotbad, fila fötterna och smörja in med fotkräm. Mer tips på hur en faktiskt vårdar sina fötter kan en få via denna artikel i Göteborgs-Posten. Fotfaktan i samma artikel listas här nedan:

  • Under en genomsnittliglivstid lär en människa gå cirka fyra varv runt jorden, numera ofta på asfalt och betong i skor som är valda efter mode och inte efter fötternas behov.
  • De vanligaste besvär som människor söker sig till fotterapeuter för är liktornar, förhårdnader, hälsprickor, nageltrång, besvärliga naglar, fotvårtor och värk i fötterna.
  • Liktornar beror i de flesta fall på tryck på grund av felaktiga skor. Trycket gör att huden pressas samman som en tagg och om den inte tas bort i tid kan den orsaka smärta och ibland sår.
  • Välj helst skor som är vridstyva, som alltså håller emot och inte kan vridas ur som en disktrasa. Hälen ska vara stabil och sulan tjock.
  • I varje fot finns det 26 ben, över 30 leder, omkring 20 muskler och fler än 100 ledband. Varje gång vi sätter ner ena foten och håller upp den andra är kraften två gånger vår kroppsvikt.

Det är dags att börja lägga lite extra tankekraft åt att ta hand om våra fötter med andra ord. Förbyggande om inte annat.