Bota årstidsbunden depression

Dagarna blir allt kortare och vädret blir allt kallare, en kombination som verkligen ökar trötthet och depressioner – något som tillsammans utgör diagnosen ”Årstidsbunden depression” eller SAD som den förkortas, men turligt nog finns det enkla sätt för att både bota eller i alla fall lindra denna.

sol-himmel-2Att känna sig deppig och trött under höstmånaderna är inget konstigt, sanningen är att de flesta av oss just känner så. Självklart vissa mer än andra, och dessa lider förmodligen av vad som kallas årstidsbunden depression eller SAD som är just depressioner som kommer och går med att årstiderna ändras. Och om man har en sådan allvarlig variant bör man uppsöka doktor för att få hjälp att komma till roten med sina problem skriver Sveriges Radio. Men för dem som inte har denna typ av depression i så stor grad finns det behandlingar man själv kan göra för att bota både sin hösttrötthet och höstdepression på.

Avsaknad av vitaminer

Något som de flesta av oss till exempel råder brist på under vinterhalvåret är de nyttiga vitaminerna och mineralerna som vi annars får i oss under de varmare månaderna. Så ett tips är att bunkra upp med sådana genom att handla Vitaepro, D-vitamin och andra nyttiga kosttillskott. På så vis är man på den säkra sidan när det kommer till vitaminer och mineraler. Men självklart är det mer än så man kan göra för att känna sig gladare och piggare i höstmörkret. Enligt Jerker Hetta, som är senior professor i socialpsykiatri vid Karolinska institutet, så är ljuset något av det allra viktigaste för att vi ska må bra och naturligt ljus är något vi inte har god tillgång till under höst och vinter. Till Dagens Nyheter säger han därför att man kan dra nytta av att ta sig en liten solsemester under vintern för att riktigt supa åt sig av solens strålar och på så vis få med sig dess nyttigheter tillbaka till mörka Sverige och vardagen. För den som är djup deprimerad har dock även ljusbehandling visat sig effektiv så det kan också vara något att testa.

Enkla knep för att klara hösttröttheten och depressionen

host-lycka-livet-karlekDet finns flera sätt att bota sin höstdepression och hösttrötthet på. Men vissa sätt är förstås mer effektiva än andra och det gäller att hitta det som passar en själv. Och visst finns det många saker man kan göra, följande fem tips har Nyheter24 sammanställt – och alla är verkligen värda att i alla fall testa på:

  1. Vistas i solljus – visst nu finns det få soltimmar under hösten och vintern, men just därför är det så viktigt att ta vara på dessa genom att till exempel ta en promenad på lunchrasten eftersom att bara några få minuter faktiskt kan göra skillnad.
  2. Fysisk aktivitet – att röra på sig är bra för ens välmående och speciellt på hösten kan den extra lilla motionen göra stor skillnad i både din fysiska och psykiska hälsa.
  3. Skriv ned allt som gör dig glad – låter kanske fånigt, men det funkar! Skriv ner något positivt dagligen och sammanställ alla saker du uppskattar i livet och när det känns extra tungt kan du gå tillbaka och titta på vad du skrivit.
  4. Umgås med nära och kära – glöm inte att hålla kontakten med vänner och familj levande, då har du massvis att se fram emot under vintern och många att träffa.
  5. Skaffa ett fritidsintresse – hitta något du kan roa dig med på fritiden, alla har vi någon form av talang eller något vi vill bli bättre på så hoppa upp från soffan och ge dig ut och lär dig något nytt!