Clowner ger barnen livsglädje

I ett pressmeddelande rapporterar Clowner utan gränser hur de tillsammans med Nour El Refai hur de åkt till Jordaniens gräns mot Syrien för att få barnen i området att känna livsglädje, livstro och framtidshopp. De hade föreställningar och lekte med barnen – någonting som ofta innebär en vändpunkt för flyktingbarn som ofta är mycket traumatiserade.

446139-even-scary-clowns-use-the-bathroomAtt barn kan leka bort en traumatisk upplevelse är någonting som är någorlunda erkänt. Exempelvis kan du köpa ett lekpaket på flera hjälporganisationer, exempelvis Unicef, och skicka till ett barn i ett krigsdrabbat land. Det innehåller oftast leksaker, böcker, pyssel eller en fotboll. För barnen som bor i katastrofområden är lek livsviktigt. Det är så de hanterar svårigheter och genom att skratta och leka kan de för en stund glömma bort deras svårigheter. Någonting som kan vara avgörande för deras välmående.

Clowner utan gränser gör ett otroligt jobb i områden runt Syrien för att hjälpa de 622 00 som är på flykt efter fyra års krig. Många av de som flytt har förlorat allt de äger och många har sett sina anhöriga dödas i bomberna. Men när clownerna kommer kan de barn som har det oförståeligt svårt för en stund slippa må dåligt. Så här säger Haneen Abulaila från International Relief & Development (en internationell biståndsorganisation som arrangerar föreställningar i olika byar) i pressmeddelandet:

 – Varje gång clownerna kommer hit blir det lekfulla mötet mellan barnen och clownerna en vändpunkt för många av de barn vi jobbar med

Ordna kalas för sjuka barn

Men det finns även barn i Sverige som mår dåligt och har problem, exempelvis de många som är inlagda på sjukhus med svåra sjukdomar. Och som vuxen finnsdet någonting att lära från Clowner utan gränser. Att besöka ett sjukhus, oavsett om du har ett eget barn, känner någon som ligger där eller bara vill göra en god sak – och ordna någonting festiligt, kan även det vara livsviktigt. Många organisationer finns det som kämpar för att barnen på sjukhus ska ha det bra, men det är organisationer som går på bidrag – det är inte alltid möjligheterna finns. Varför inte ordna ett eget kalas på ett sjukhus i din närhet? Bjud in med ballonger och bullar. Ordna med lekar och pyssel, maskerad och ansiktsmålning. Det behöver inte ens kosta mycket. Det finns mycket prisvärt pyssel för barn hos Partytajm, vilket gör att du som har en någorlunda lön absolut kan anordna detta. Om du har ett husdjur kan även det vara en idé att ta med (om sjukhuset tillåter). Det verkar nämligen som att även djur kan förbättra ett sjukt barns psyke och läkningsprocess. Det rapporteras i alla fall i ett inslag från Sveriges Radio här, där man skriver om hur man i en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala just nu undersöker ifall en hund kan få sjuka barn att bli gladare och mindre stressade. Resultatet kommer att bli spännande att se men medan vi inväntar det, kan du göra någonting för de sjuka barnen. En kan inte göra allt, men alla kan göra någonting. Och att ordna lek och kalas för barn som är sjuka, det är till och med roligt att anordna. Inspireras gärna även av de svenska sjukhusclownerna, du hittar ett inslag om dem här.

sjukt barn