Svettas och lev lägre

Enligt en ny australiensisk studie så ska träningspassen vara extra svettiga, för då lever du längre – vilket kan vara riktigt goda nyheter för de cirka 3 procent av svenska befolkningen som lider av svettsjukdomen Hyperhidros.

svett.problem.hälsaAtt lida av extrema svettningar är något som personer med svettsjukdomen Hyperhidros är väl vana med, men det kan vara som så att svettningarna egentligen är en förklädd välsignelse. Forskare på det australiensiska universitetet James Cook University har nämligen genom en sex år lång studie jämfört hur över 200 000 personer arbetar upp en svett vid träning och vilken effekt detta har. Och resultatet? Det visar att de som verkligen svettades faktiskt också lever längre med en 9-13 procents lägre risk att dö i förtid – vilket är precis som Aftonbladet väljer att formulera sig i frågan: ytterligare en anledning att dra på sig löparskorna eller boka in det där crossfitpasset!

”Du förlorar normalt omkring en halv liter vätska genom huden per dag. Det styrs av det så kallade sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet tillhör den del av kroppens nervsystem som du inte kan kontrollera med viljan.” läs mer hos Vårdguiden.

Intressant om svett

Något som kan vara intressant att veta om svett är att vi människor faktiskt har två typer av svettkörtlar i vår hud nämligen ekkrina och apokrina svettkörtlar. Och av dessa är det de ekkrina svettkörtlarna som är viktigast för kroppens temperaturreglering och är därför utspridda över hela vår hud men ligger som tätast i handflator och fotsulor. De apokrina svettkörtlarna däremot är i armhålorna, ljumskarna och i underlivet vilket innebär att svetten som kommer därifrån bland annat innehåller äggviteämnen. Och det är detta ämne som bryts ner av bakterier som finns på huden vilket gör att det uppstår starkt doftande ämnen. Detta till skillnad mot svetten i de ekkrina svettkörtlarna som består av vatten, salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne vilket inte doftar fullt så starkt.