Botox för att kunna gå

Att neurotoxinet Botox kan användas till mycket det råder det ingen tvekan om, men visste du att Botox också kan användas för att hjälpa människor med cerebral pares att kunna gå? Det är fyra åriga Kayla Eales bevis på.

”Kayla Eales är 4-år och lider av cerebral pares, som inneburit att hon inte kunnat gå på sina fotsulor. Men genom att hennes benmuskler injicerats med neurotoxinet Botox kan hon för första gången gå – på riktigt.” läs mer här.

Tidigare har vi liten flicka i gräsetskrivit om hur Botox kan lindra depression trots att man från början endast trodde att medlet kunde användas till att få personer att ändra sitt utseende. Nu har man dessutom kommit fram till att Botox kan användas till långt mer än så. Det är 4 åriga Kayla Eales i Storbritannien livs levande bevis på. Hon föddes nämligen med cerebral pares vilket gjort att hon inte kunnat gå på sina fotsulor – något som nu går med hjälp av regelbundna Botoxbehandlingar var nionde månad. Vad läkarna prövat är nämligen att injicera Botox i hennes benmuskler vilket gjort att hon nu som fyraåring kan gå ordentligt för första gången någonsin.

Hjälper muskelkontrollen

Sjukdomen cerebral pares, som Kayla diagnostiserades med redan vid ett års ålder, på verkar kroppens muskelkontroll och musklernas rörlighet. Det är därför som Kayla aldrig kunnat gå på sina fotsulor, vilket hon nu kan tack vare Botoxinjektionerna. Något med behandlingen som bör understrykas är dock att resultatet inte är en permanent lösning. Därför måste Kayla injiceras var nionde månad för att kunna fortsätta gå, något som kostar hennes föräldrar en hel del. Så för att kunna låta sin dotter få fortsatt behandling har hennes mamma Gemma nu börjat leta efter en mer permanent lösning, något som hon försöker finansiera via så kallad crowdfunding. För något som Botoxbehandlingarna heller inte gör är att bota Kaylas smärta i benen, men skulle det gå att operera Kayla finns en chans att hon kommer kunna gå resten av livet – för även om Botox är en fantastisk lösning så är den bara temporär säger Gemma, och konstigt är väl inte det. Vilken mamma vill inte att ens barn ska få slippa sprutor med injektioner och smärtor?